Zonnepanelen parallel of serie geschakeld aansluiten?

zonnepanelen parallel aansluiten

Het is misschien wel een van de meest gestelde vragen; moet ik mijn zonnepanelen parallel of serie geschakeld aansluiten? Omdat ieder dak uniek is, is er geen eenduidig antwoord te geven. Welke jij nodig hebt hangt af van de positie van jouw dak, het aantal zonuren en het soort zonnepaneel. Er zijn namelijk verschillende zonnepanelen systemen die op bepaalde situaties zijn afgestemd, zodat zij hoe dan ook optimaal functioneren. 

Serie geschakeld systeem versus Parallel geschakeld systeem

Bij een serie geschakeld systeem zijn zonnepanelen met elkaar verbonden. Het systeem vormt als het ware een grote kring. Vanuit deze kring wordt opgewekte stroom naar de omvormer geleid. Daar wordt stroom bruikbaar gemaakt en vervolgens via de meterkast aan je stroomnet afgegeven. 

De totale spanning wordt in een serie geschakeld systeem opgeteld en door alle zonnepanelen naar de omvormer geleid. Door hoge spanning verplaatst energie zich sneller door een zonnepaneel. Hierdoor behoudt een serie geschakeld systeem zoveel mogelijk energie. 

Het nadeel van een serie geschakeld systeem is dat als 1 paneel minder functioneert doordat hij weinig uren zonlicht ontvangt op een dag, zijn de rest van de zonnepanelen daar ook de dupe van. De totale energieopbrengst zal omlaag gaan. Daarnaast krijg je ook geen overzicht in de opbrengst en de staat per paneel. Als één paneel kapot is of blijvend achteruitgaat in zijn functioneren, kan het langer duren voordat je erachter komt om welk paneel het gaat. Dit gaat ten koste van de totale energieopbrengst. 

En hoe zit dat dan met een parallel geschakeld systeem?

Bij parallel geschakeld systeem werken zonnepanelen individueel. Ieder zonnepaneel is verbonden met een optimizer of micro omvormer. Vanaf daar wordt de gelijkspanning afzonderlijk naar de omvormer geleid of direct omgezet op het dak en afgegeven aan je net. Op het moment dat 1 paneel meer schaduwt vangt dan de andere panelen, profiteer je dus nog steeds van een hoge energieopbrengst van de zonnepanelen die wél volop in de zon staan. Ook wanneer 1 paneel minder gaat functioneren door technische storingen heeft dit geen invloed op de totale energieopbrengst van de zonnepalen. Hoe een paneel oplevert hangt ook af van het aantal Wp

Of je de zonnepanelen dus serie of parallel gaat aansluiten, het heeft zoals je leest allebei zijn voor- en nadelen.

Wat is een Micro omvormer?

Een micro omvormer is een apparaat op het dak welke direct de gelijkspanning van zonnepanelen omzet in wisselspanning voor het net. Hij ontvangt stroom per paneel en zorgt ervoor dat de maximale energie eruit gehaald kan worden. Een Micro omvormer is een goede keuze wanneer je op zoek bent naar het beste rendement op jouw systeem. Een micro omvormer is ook per paneel te monitoren. Storingen komen bij micro omvormers nagenoeg niet voor omdat deze zijn ingegoten. De meeste micro omvormers hebben om deze reden ook een hoge garantie van 20 jaar.

Wat is een optimizer?

Een optimizer is een kastje tussen de individuele zonnepanelen en de omvormer. Hij ontvangt stroom per paneel en zorgt ervoor dat de maximale energie eruit gehaald kan worden. Een optimizer is een goede keuze als een deel van je dak grotendeels van de dag in de schaduw staat. Een ander voordeel van een optimizer is ook dat je een duidelijk overzicht krijgt van de opbrengst per paneel. Het nadeel is dat er een grotere kans is op een storing in het systeem doordat het gebruik van meerdere apparaten.

En hoe zit het dan met een omvormer?

Goed, je weet nu dat energie uit een serie geschakeld systeem direct naar een omvormer worden geleid en dat het bij een parallel geschakeld systeem eerst via de optimizer gaat. Maar wat is een omvormer precies en hoe gaat hij in zijn werk? 

De energie die zonnepanelen opwekt is niet direct bruikbaar. Het moet eerst worden omgezet. Een omvormer is een klein apparaat dat binnen komende spanning kan omzetten in bruikbare spanning. Het kan gelijkspanning omzetten naar wisselspanning of van wisselspanning naar wisselspanning met een andere frequentie. 

Een voorbeeld van een omvormer: Je hebt eindelijk vakantie en rijdt morgenochtend vroeg richting de Spaanse kust. Het is een lange rit, dus wat leedvermaak is wel gepast. Even een spelletje doen op je tablet, wat foto’s maken onderweg en een muziekje luisteren, voor je het weet is hij leeg. Je kunt een aanstekerplug in de aansluiting doen. Door de aanstekerplug wordt de accu van de auto omgezet in volt. Ofwel, omgezet in energie. Oplader van de tablet erin en je kan weer een hele rit voort. 

Welke zonnepanelen zijn goed voor het aansluiten van een parallel geschakeld systeem?

Er zijn ontzettend veel soorten zonnepanelen verkrijgbaar. Voor een parallel geschakeld systeem en serie geschakeld, kun je dezelfde zonnepanelen gebruiken. Maar ga je nu wel of niet de zonnepanelen parallel aansluiten?

Een parallel systeem is duurder in de aanschaf dan een serie geschakeld systeem omdat er meerdere onderdelen nodig zijn om het systeem te kunnen laten functioneren. Merendeels van de mensen laat een serie geschakeld systeem installeren, maar het is van veel factoren afhankelijk wel systeem jij nodig hebt en welke zonnepanelen het meest geschikt zijn voor jou. Daarom raden wij je aan om je te laten adviseren door een deskundige alvorens het aanschaffen van zonnepanelen. Wij kijken graag met je mee naar welke optie het best passend is voor jou en je dak.  

Vraag gratis en vrijblijvende een offerte aan om het maximale uit jouw zonnepanelen te halen! 


Vraag nu vrijblijvend een offerte op