Zonnepanelen op een plat dak? Je leest er hier alles over!

Zonnepanelen op plat dak

Het wordt steeds populairder om zonnepanelen aan te schaffen. In 2019 steeg de productie van stroom in Nederland met 1,5 miljard kWh ten opzichte van het jaar daarvoor, 2018. Dit houdt verband met de toename van de opgestelde capaciteit van zonnepanelen. Zonnepanelen op een plat dak zijn erg gunstig voor de portemonnee. De zonnepanelen hebben namelijk de mogelijkheid om richting het zuiden, oosten of westen geplaatst te worden. Op het zuiden vangen de zonnepanelen de meeste zonuren. Tevens passen er vaak meer zonnepanelen op het dak als zij gericht zijn naar het oost-westen. Hierdoor kan er ondanks een mindere opbrengst per paneel, meer kWh opgewekt worden. 

De constructie van zonnepanelen op een plat dak

De constructie van zonnepanelen op een plat dak vergt kennis en een andere installatieprocedure ten opzichte van een schuin dak. Het is van belang dat voor de installatie van zonnepanelen op een plat dak, het dak in goede staat is. 

De zonnepanelen op een plat dak worden op steunen geplaatst zodat zij schuin komen te liggen. Echter liggen zij daar los op. Om te voorkomen dat de zonnepanelen weg waaien is er ongeveer 80 á 100 kg per vierkante meter zonnepaneel extra ballast nodig. Het is dus van belang dat jouw dak in goede staat is om dit gewicht te kunnen dragen. Het is verstandig om je door een deskundig oog te laten adviseren. Hiervoor ben je bij ‘Zonnepanelen Enzo’ op de juiste plek.

5 Voordelen van zonnepanelen op een plat dak:

  1. Gunstig voor het rendement 

De zonnepanelen op een plat dak kunnen optimaal geïnstalleerd worden. Doordat de hellingshoek van zonnepanelen op een plat dak vrij te kiezen is, is het rendement vaak hoger. Daarnaast wordt bij het installeren van de zonnepanelen ook rekening gehouden met de juiste afstand van elkaar en de richting van de zon. 

  1. Terugverdientijd is korter dan voor zonnepanelen op een schuin dak 

Omdat de zonnepanelen in de optimale hellingshoek en op zuidelijke richting gezet kunnen worden profiteer je van een kortere terugverdientijd. Mits je platte dak natuurlijk niet volledig in de schaduw gelegen is. 

  1. De zonnepanelen vallen minder op 

Doordat de zonnepanelen op het dak liggen kijken mensen vanaf de straat er niet op of tegenaan. Dit is een groot verschil met een schuin dak waar de zonnepanelen altijd in het zicht zullen liggen. 

  1. Er kan een ideale hellingshoek van 10 tot 20 graden worden gecreëerd

Met de hellingshoek wordt bedoeld hoe schuin de zonnepanelen op het dak liggen om het beste rendement te behalen. Je hoeft dus geen schuin dak te hebben om hiervan te profiteren. 10 graden wordt vaak aangehouden bij het plaatsen van zonnepanelen op oost-west. Voor het zuiden is die 15 tot 20 graden. 

  1. De zonnepanelen kunnen op zuidelijke, oostelijke en westelijke richting geplaatst worden 

Anders dan bij een schuin dak kan de richting van de zonnepanelen helemaal zelf bepaald worden. Er worden steunen geplaatst waar de zonnepanelen los op komen te liggen. Deze steunen kunnen in alle richtingen geplaatst worden.

hoeveel zonnepanelen heb ik nodig op mijn platte dak? 

Hoeveel zonnepanelen jij nodig hebt hangt af van de grootte van je dak en het Wp dat je per paneel kiest. Bij zonnepanelen met een hogere Wp zal je er minder nodig hebben om het rendabel te maken. Daarnaast spelen factoren als; afstand van de dakranden, afstand tussen de panelen en de regio waarin je woont ook een belangrijke rol in het bepalen van het aantal panelen dat je nodig hebt. 

Zonnepanelen worden op minimaal een halve meter afstand van de dakranden geplaatst. Dit is om te voorkomen dat harde wind onder de panelen slaat waardoor ze eraf kunnen waaien. Ondanks dat de zonnepanelen verzwaard zijn, blijft het een risico.   

Afstand tussen de zonnepanelen 

Bij de positionering van zonnepanelen moet een bepaalde afstand van elkaar gehouden worden. Maar als de zonnepanelen te dicht op elkaar worden geplaatst is er een kans dat zij in elkaar schaduw terecht komen. Hoe ver de zonnepanelen op jouw dak van elkaar geplaatst moeten worden, hangt af van de grootte van de zonnepanelen, de afstand vanaf de dakrand en de regio waarin je woont. ‘Zonnepanelen Enzo’ geeft je graag advies over de positionering van de zonnepanelen.  

Zonnepanelen plat dak berekenen 

Om de exacte kosten voor zonnepanelen op jouw platte dak te berekenen kun je advies vragen aan een specialist. De kosten voor zonnepanelen op een plat dak zijn over het algemeen wat hoger dan voor een schuin dak. Dit heeft te maken met de hoeveelheid materialen die er nodig zijn om de zonnepanelen op een plat dak te installeren. 

Wie plaatst de zonnepanelen? 

Ben jij benieuwd wat de mogelijkheden en kosten zijn voor zonnepanelen op jouw (platte) dak? Vraag dan vrijblijvend een offerte aan. De berekening wordt gemaakt op basis van het type zonnepaneel dat je kiest, het aantal benodigde zonnepanelen en het type omvormer. Je kunt ervoor kiezen om een gesprek thuis in te plannen, telefonisch of om de offerte op te laten opsturen. Wij denken graag met je mee.


Offerte aanvragen