WAT IS KWH BIJ ZONNEPANELEN

KWH bij zonnepanelen

Wat is kWh bij zonnepanelen?

 

Als jij erover nadenkt om zonnepanelen op je dak te laten installeren en daar informatie over gaat opzoeken, zal je het begrip ‘kWh’ regelmatig tegenkomen. Wp staat voor ‘Wattpiek’. Ofwel voor de hoeveelheid stroom dat een paneel aankan. Hoe duurder het paneel, hoe meer Wattpiek het aankan. De uiteindelijke opbrengst van de zonnepanelen per jaar wordt uitgedrukt in kWh, ‘kiloWatthour’. 

 

Het vermogen dat aan een paneel gegeven wordt, wordt vastgesteld onder de volgende internationale vastgestelde standaarden: 

 • Bij een temperatuur van 25 graden 

 • De richting van het invallende licht 

 • De sterkte van het invallende licht 

 • Zonnespectrum 

 

Volgens het NIBUD was het jaarlijkse energieverbruik van een 2 persoonshuishouden in 2020 2.800 kWh. 

Welke kWh meter voor zonnepanelen?

Een kWh meter meet het stroomverbruik van apparaten. Je krijgt inzicht in welke apparaten veel energie kosten en die dus bijdrage aan een hoge energierekening. Door dit inzicht kun je gemakkelijk het energie slurpende apparaat vervangen voor een energievriendelijk apparaat. Daarnaast is het grote voordeel van een kWh meter dat hij de opbrengsten van zonnepanelen meet. Als je in het bezit bent van zonnepanelen krijg je met een kWh meter dus een volledig overzicht van jouw energieverbruik, kosten en opbrengst. Het advies vanuit de overheid is een ‘Slimme meter’. Zij zullen er de komende jaren op aansturen dat iedereen deze meter aanschaft. Vanaf 2023 wordt het verplicht om deze te hebben. 

 

‘Zonnepanelen Enzo’ meldt jou aan bij de netbeheerder. Op het moment dat je meer stroom opwekt dan dat je verbruikt, mag deze stroom terug geleverd worden aan het net. Het net moet op de hoogte zijn van jouw zonnepanelen zodat zij erop berekend zijn dat er veel stroom terug kan komen. Bij het teruggeven van veel stroom moet het net mogelijk eerst aanpassingen doen voordat zij het kunnen ontvangen.  

 

Het netbeheer zal bepalen wie, wanneer een slimme meter krijgt. Je krijgt hier automatisch een melding van. Bij het plaatsen van zonnepanelen krijg je kosteloos voorrang, zodat je niet eerst een andere kWh meter hoeft aan te schaffen.


Opbrengt zonnepanelen kWh per jaar

Om de gemiddelde dagopbrengst van zonnepanelen te berekenen, is de volgende som van toepassing: Maximaal vermogen zonnepaneel in Wp x 0,85 = de verwachte jaaruitkomst in kWh, gedeeld door 365 dagen. 

 

De opbrengst van zonnepanelen hangt dus af van het aantal Wp dat je kiest per paneel. Dat is alleen niet het enige. Factoren die meespelen bij de opbrengst van zonnepanelen zijn de hellingshoek van jouw dak, de ligging van je dak en het aantal zonnepanelen dat er op je dak komt te liggen. 

 

Om de opbrengst van zonnepanelen kWh per jaar te verhogen is een goede omvormer van belang. De energie die zonnepanelen oplevert is namelijk niet direct bruikbaar. Een omvormer zorgt voor een constante wisselspanning van 230 volt waardoor dat wel mogelijk wordt.    

3 tips voor het optimaliseren van de kWh van de zonnepanelen 

Je weet nu dat het vermogen van zonnepanelen wordt vastgesteld door middel van internationale standaarden. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de kWh van zonnepanelen, geef ik jou 3 tips geven waar je op kunt letten bij het plaatsen van de zonnepanelen:

 

 1. Bij een dak dat een overgroot deel van de dag in de schaduw ligt, kun je beter kiezen voor een parallel-geschakeld systeem in plaats van een seriegeschakeld systeem. Bij een seriegeschakeld systeem vormen de zonnepanelen een soort kring waarin de totale spanning wordt opgeteld. Zodra één paneel minder functioneert door bijvoorbeeld schaduw, kan dit ten koste gaan van de gehele opbrengst van de panelen. Bij een parallel-geschakeld systeem is ieder paneel verbonden met een optimizer. Vanuit hier wordt de spanning aan de omvormer afgeleverd. Bij het falen van 1 paneel gaat het dan niet ten koste van de rest van de panelen. 

 2. Let erop dat de zonnepanelen zoveel als mogelijk naar het zuiden gericht worden. Op een plat dak is dat makkelijker te realiseren dan op een schuin dak. Daarom adviseren wij om bij het installeren van zonnepanelen hulp van een deskundige in te schakelen. 

 3. Zorg ervoor dat de zonnepanelen grotendeels van de dag zoveel mogelijk licht vangen. Hoewel de zonnepanelen draaien op zonlicht, zijn ze niet gek op hele hoge temperaturen. Het westen van Nederland heeft meer zonuren dan het oosten. Je zou hier rekening mee kunnen houden door de zonnepanelen op een plek te plaatsen op het dak waar de zon het eerste opkomt en als eerste weer ondergaat.

 

De zonnepanelen kunnen dus ook op een plat dak geplaatst worden. Belangrijk is dat de zonnepanelen wel schuin geplaatst worden. Op een plat dak worden er steunen geplaatst waar de zonnepanelen op komen te liggen. 

 

Hoe de zonnepanelen worden gemonteerd is van invloed op de opbrengst ervan. Met zonnepanelen op het zuiden vang je het meeste aantal zonuren. Er wordt 5% minder rendement behaald als de zonnepanelen op het (zuid)oosten en (zuid)westen liggen. 

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig voor 3500 kWh en wat kosten zonnepanelen per kWh?

Op deze vragen zijn geen éénduidige antwoorden te geven. Het hangt namelijk van de volgende factoren af:

 

 • Het aantal mensen waar je een huishouden mee vormt;

 • Het soort zonnepanelen;

 • Het aantal zonnepanelen;

 • De Wp van een zonnepaneel;

 • De zonrichting van het dak;

 • De hellingshoek van het dak.

 

Bij ‘Zonnepanelen Enzo’ kun je kiezen uit het ‘Standaardpakket’ en het ‘Luxe pakket’. Bij het Luxe pakket wordt er gebruik gemaakt van Duitse glas/glas panelen van hoogwaardige kwaliteit. Deze panelen bieden 30 jaar fabrieksgarantie en een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. Kortom, er is een hoop informatie te vinden op Google. Echter is iedere situatie per persoon en per huis verschillend, daarom adviseren wij om gratis een vrijblijvende offerte aan te vragen. Het geeft je specifiekere inzichten in de mogelijkheden en kosten voor zonnepanelen op jouw dak.  


Offerte aanvragen

Een reactie op “WAT IS KWH BIJ ZONNEPANELEN

 1. Pingback: 8 misverstanden over zonnepanelen - Zonnepanelen Enzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Math Captcha
7 + 2 =