DIT IS DE JUISTE HELLINGSHOEK VAN ZONNEPANELEN

Hellingshoek zonnepanelen

De hellingshoek van zonnepanelen zegt iets over hoe schuin de zonnepanelen op het dak worden geïnstalleerd. Op een plat dak is de hellingshoek makkelijker te beïnvloeden dan wanneer je een schuin dak hebt. We spreken van graden als het neerkomt op de grootte van een hellingshoek. Wij raden aan om zonnepanelen te installeren op een dak tot een maximale hellingshoek van 65 graden. Alles onder de 65 graden is rendabel.

Heb jij er oren naar om zonnepanelen te installeren op jouw dak? Maar kun je nog wel wat informatie gebruiken over de ideale hellingshoek van zonnepanelen om het maximale rendement te behalen? Lees dan gauw verder! 
Hellingshoek van zonnepanelen op plat dak 
De ideale hellingshoek van “Wilt u zonnepanelen en heeft u een plat dak.docx”zonnepanelen op een plat dak tussen de 10 en 20 graden. Zonnepanelen op een plat dak kent vele voordelen. Doordat je zelf de hellingshoek kunt bepalen ligt het rendement in eigen hand. Het is logisch dat als je een grote uitgave doet aan zonnepanelen, je dit dan ook zo snel mogelijk weer terugverdiend wil hebben. Een klein verschil in de hellingshoek heeft al invloed op het rendement van jouw zonnepanelen.

Een voordeel van een plat dak is dat bij het positioneren van zonnepanelen bijna altijd de juiste zonrichting aangehouden kan worden. Namelijk het zuiden. En ik schrijf ‘bijna altijd’ omdat er uitzonderingen zijn. Op het moment dat zonnepanelen naar het zuiden gericht zijn, maar de zonnepanelen door factoren dan een overgroot deel van de dag in de schaduw staan, adviseren wij het om de zonnepanelen te draaien. Alleen wanneer de zonnepanelen een overgroot deel van de dag in de zon staan, zal je het maximale rendement behalen. Als het nodig is dat er een nieuwe ideale richting gekozen wordt, is het verstandig om een deskundige in te schakelen. 

De hellingshoek is afhankelijk van de positionering van de zonnepanelen en de plaats waar je woont. Dat wil zeggen dat hoe meer de zonnepanelen naar het oosten of westen richten, hoe kleiner de hellingshoek kan zijn voor een optimaal rendement. 
Ideale hellingshoek voor zonnepanelen op schuin dak 
Bij het plaatsen van zonnepanelen op een schuin dak is het belangrijk dat de hellingshoek van het dak van tevoren nauwkeurig gemeten wordt. Bij een hellingshoek onder de 15 graden zijn zonnepanelen nog steeds een optie, maar worden de steunen eronder erg belangrijk. Met behulp van steunen kunnen de zonnepanelen in de juiste graden gepositioneerd worden, waardoor de optimale hellingshoek alsnog behaald kan worden. 

De hellingsgraad van jouw dak kun je berekenen met een medium=organic&utm_campaign=surfaces-across-google&gclid=Cj0KCQiA-aGCBhCwARIsAHDl5x-qvt4YpkzeAHknW0Se4rXJjttjqGa0GEqe8ky-Lv5I7ZWKWLoUQg4aAsjMEALw_wcB” digitale aak-zwaaihaak-200-mm-model-3?utm_source=google&utm_medium=organic&utm_campaign=surfaces-across-google&gclid=Cj0KCQiA-aGCBhCwARIsAHDl5x-qvt4YpkzeAHknW0Se4rXJjttjqGa0GEqe8ky-Lv5I7ZWKWLoUQg4aAsjMEALw_wcB” zwaaihaak of met een waterpas en schietlood. Hoe dat precies werkt lees je hieronder:  
Digitale zwaaihaak
Over het algemeen schaft alleen een deskundige een digitale zwaaihaak aan. Maar meet je vaker een hoek in jouw woning op? Dan is een digitale zwaaihaak voor jou ook zeker geschikt. Een zwaaihaak geeft nauwkeurig de hellingsgraad van een hoek aan. Je plaats de zwaaihaak in de hellingshoek van jouw dak en positioneert hem aansluitend aan alle randen van het dak en de muur. Hieruit volgt de graden van de hellingshoek. Het aantal graden verschijnt op de digitale zwaaihaak. 
Waterpas en schietlood
Meet de lengte van jouw waterpas in cm.
Houd de waterpas horizontaal tegen het dak.
Houd het schietlood tegen het schuine deel van het dak. Zorg ervoor dat het schietlood bij het vrije uiteinde van de horizontale waterpas eindigt.
Meet de afstand tussen het vrije uiteinde, waar het schietlood is geëindigd, en het dak in cm.
Met deze twee afstanden kun je de  HYPERLINK “https://www.berekenen.nl/a-z/hoek-berekenen” hellingsgraad bereken.
ers/yy/fb18zj6n5wx9tmxhktrhb91h0000gn/T/com.microsoft.Word/WebArchiveCopyPasteTempFiles/8bd96192-c0d7-4a08-a23c-84b498a353f2″ * MERGEFORMATINET

Invloed van de hellingshoek
Zoals je hebt gelezen speelt de hellingshoek een grote rol bij het behalen van het maximale rendement. Je ziet hier een overzicht van het rendementsverlies bij verschillende hellingshoeken:

 • 36 graden à Maximaal rendement
 • 30 graden à 1% minder rendement
 • 25 graden à 2% minder rendement
 • 20 graden à 3% minder rendement
 • 15 graden à 5% minder rendement 

Naast de hellingshoek is ook de zonrichting bij de installatie van zonnepanelen van invloed op het rendement. Je ziet hier een overzicht van het rendementsverlies bij verschillende zonrichtingen:

 • Zuiden Geen rendementsverlies
 • Zuid-oost 5% minder rendement
 • Zuid-west 5% minder rendement
 • Westen 20% minder rendement
 • Oosten 20% minder rendement 
  Hellingshoek zonnepanelen berekenen 
  Het bepalen van de hellingshoek van zonnepanelen luistert dus erg nauw als je van het maximale rendement wil profiteren. Het is belangrijk dat op een schuin dak de hellingsgraad van tevoren juist wordt gemeten. Afhankelijk daarvan wordt de juiste hellingshoek voor de zonnepanelen bepaald. Wil jij hier liever hulp bij van een deskundige? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag vrijblijvend met jou in gesprek. 

BUTTON: CONTACT OPNEMEN

Over het algemeen schaft alleen een deskundige een digitale zwaaihaak aan. Maar meet je vaker een hoek in jouw woning op? Dan is een digitale zwaaihaak voor jou ook zeker geschikt. Een zwaaihaak geeft nauwkeurig de hellingsgraad van een hoek aan. Je plaats de zwaaihaak in de hellingshoek van jouw dak en positioneert hem aansluitend aan alle randen van het dak en de muur. Hieruit volgt de graden van de hellingshoek. Het aantal graden verschijnt op de digitale zwaaihaak. W ATERPAS EN SCHIETLOOD 1. Meet de lengte van jouw waterpas in cm. 2. Houd de waterpas horizontaal tegen het dak. 3. Houd het schietlood tegen het schuine deel van het dak. Zorg ervoor dat het schietlood bij het vrije uiteinde van de horizontale waterpas eindigt. 4. Meet de afstand tussen het vrije uiteinde, waar het schietlood is geëindigd, en het dak in cm. 5. Met deze twee afstanden kun je de hellingsgraad bereken . I NVLOED VAN DE HELLINGSHOEK Zoals je hebt gelezen speelt de hellingshoek een grote rol bij het behalen van het maximale rendement. Je ziet hier een overzicht van het rendementsverlies bij verschillende hellingshoeken:  36 graden  Maximaal rendement  30 graden  1% minder rendement  25 graden  2% minder rendement  20 graden  3% minder rendement  15 graden  5% minder rendement Naast de hellingshoek is ook de zonrichting bij de installatie van zonnepanelen van invloed op het rendement. Je ziet hier een overzicht van het rendementsverlies bij verschillende zonrichtingen:  Zuiden Geen rendementsverlies  Zuid-oost 5% minder rendement  Zuid-west 5% minder rendement  Westen 20% minder rendement  Oosten 20% minder rendement​H ELLINGSHOEK ZONNEPANELEN BEREKENEN Het bepalen van de hellingshoek van zonnepanelen luistert dus erg nauw als je van het maximale rendement wil profiteren. Het is belangrijk dat op een schuin dak de hellingsgraad van tevoren juist wordt gemeten. Afhankelijk daarvan wordt de juiste hellingshoek voor de zonnepanelen bepaald. Wil jij hier liever hulp bij van een deskundige? Neem dan contact met ons op. Wij gaan graag vrijblijvend met jou in gesprek. BUTTON: CONTACT OPNEMEN

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Math Captcha
26 − 17 =