8 misverstanden over zonnepanelen

misverstanden over zonnepanelen

Hoe graag we het ook zouden willen, we ontkomen er niet aan dat er met regelmaat hardnekkige mythes en geruchten rondgaan. Doordat jij ergens heilig van overtuigd bent, zul je dit ook met volle overtuiging aan iemand anders vertellen. Maar het kan vervelende gevolgen hebben als je overtuigd bent van iets dat niet klopt. Het is hoog tijd om de 8 meest voorkomende misverstanden over zonnepanelen te ontkrachten en misschien wel jouw overtuigingen bij testellen. 

  • 1. Zonnepanelen zijn alleen rendabel als zij op het zuiden zijn gericht 

Dit is een groot misverstand, omdat zonnepanelen ook functioneren wanneer zij minder zonlicht ontvangen. Zo staan zonnepanelen op een bewolkte dag ook niet volledig in de zon, maar zijn zij nog steeds rendabel. Zonnepanelen blijven rendabel, ook als zij richting het zuidoosten en het zuidwesten gericht zijn. Er zijn wel andere redenen waardoor zonnepanelen minder rendabel kunnen zijn, bijvoorbeeld als zij iedere dag volledig in de schaduw staan of als de kwaliteit van de panelen minimaal is. De minst gunstige positie voor zonnepanelen is het noorden, omdat de zonnepanelen dan (vrijwel) de hele dag niet in aanraking komen met zonlicht.   

  • 2. Hoe feller de zon, hoe hoger de opbrengst

Ook al doet de naam voorkomen alsof de panelen gegarandeerd gek op zon zijn; dat is niet waar. Zonnepanelen kunnen zelfs minder gaan functioneren bij temperaturen boven de 25 graden Celsius.  Onder internationale standaarden wordt het vermogen van een paneel vastgesteld. Eén van de standaarden is dat het vermogen van het paneel wordt afgegeven bij een temperatuur van 25 graden. 

  • 3. Zonnepanelen produceren is niet duurzaam 

Een mythe over zonnepanelen is dat zij niet duurzaam worden geproduceerd. Dat is maar gedeeltelijk waar. De milieubelasting die voortkomt uit de productie van zonnepanelen weegt niet op tegen de voordelen en de totale milieuwinst van zonnepanelen. Zo kun je zonnepanelen bijna volledig recyclen. Bovendien zijn zonnepanelen upcoming en wordt er gewerkt aan een steeds duurzamere manier van produceren, waardoor ook het productieproces steeds milieuvriendelijker zal worden.  

  • 4. Zonnepanelen zijn seizoensgebonden 

Zonnepanelen leveren het ene seizoen meer op dan het andere seizoen, maar dat zij niet rendabel zouden zijn in de winter is absoluut niet waar. In de winter kan het bewolkt zijn, maar in de zomer net zo goed. Het enige verschil is dat de zon in de zomer krachtiger is. Maar ondanks dat verschil zijn zonnepanelen in de winter nog steeds rendabel. Door de wolken wordt diffuus licht weerkaatst, waardoor de stralen alsnog op jouw zonnepanelen terecht komen. Sterker nog: ongeveer 60% van de opbrengst van zonnepanelen komt van diffuus licht. Er is dus geen reden om je zorgen te maken over de rendabiliteit van zonnepanelen in de koudere maanden van het jaar.

  • 5. Er is een vergunning nodig 

Afhankelijk van waar je woont, heb je een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen. Dit komt echter maar zeer zelden voor. In de meeste gevallen kun jij dus gewoon zonder vergunning zonnepanelen laten plaatsen op jouw dak. Er zijn uiteraard wel een aantal zaken waar de zonnepanelen aan moeten voldoen. Bijvoorbeeld aan dat zij binnen de dakranden moeten worden geplaatst en dat de omvormer zich binnen het gebouw moet bevinden. Wil jij weten of jij een vergunning nodig hebt voor zonnepanelen op jouw dak? Dat kun je checken op omgevingsloket.nl.

  • 6. Hoe meer vermogen per paneel, hoe beter het paneel is 

Het vermogen van een paneel zegt niets over de kwaliteit van het paneel. Een e-bike met een motorvermogen van 40Nm kan ook eerder stuk gaan dan een e-bike met een motorvermogen van 10Nm. Daarom is het verstandig je te laten adviseren door een deskundige over de beste zonnepanelen voor jouw dak. Bij Zonnepanelen Enzo bieden we tot 30 jaar fabrieksgarantie en een vermogensgarantie van 87% na 30 jaar. 

  • 7. Je moet zonnepanelen regelmatig schoonmaken voor optimaal rendement 

Het is waar dat het rendement van zonnepanelen af kan nemen als zij ernstig vervuild zijn. Vooral bij verticaal geplaatste zonnepanelen kan vervuiling voor rendementsverlies zorgen. Of jij meerdere keren per jaar het dak op moet klimmen om ze schoon te maken? Absoluut niet. Met het Nederlandse klimaat is eens in de 5 jaar voldoende. 

  • 8. Ongebruikte energie gaat verloren 

Waarschijnlijk zag je de bui al hangen. Investeer je een hoop geld in zonnepanelen, wek je te veel onbruikbare energie op… Gelukkig hebben we het netbeheer. Ken je die grote palen in de grond met die oneindig dikke, lange kabels eraan? Een teveel aan opgewekte energie wordt afgegeven aan het net, waar het vervolgens als hoogspanning opgeslagen wordt in die dikke, lange kabels. 

Weg met alle misverstanden over zonnepanelen. Kom maar op met dat rendement!

Hebben deze misverstanden over zonnepanelen voor jou zaken opgehelderd en wil jij graag meer informatie over de mogelijkheden voor zonnepanelen op jouw dak? Bij Zonnepanelen Enzo geven wij jou graag persoonlijk en deskundig advies.


Vraag hier uw offerte op