3 redenen om jouw zonnepanelen te verzekeren

zonnepanelen verzekeren

Een veelgestelde vraag: moet ik mijn zonnepanelen verzekeren? Het antwoord is voor iedereen hetzelfde, maar of iedereen dat antwoord reden genoeg vindt om een verzekering af te sluiten, is een tweede. Je mag namelijk zelf bepalen of jij jouw zonnepanelen gaat verzekeren. Sommige mensen kiezen er daarom voor om hun zonnepanelen niet te verzekeren. Als jij geïnvesteerd hebt in dure,
spiksplinternieuwe zonnepanelen, is het wel de moeite waard om erover na te denken. Wij geven je 3 redenen om jouw zonnepanelen wél te verzekeren. 

Moet ik mijn zonnepanelen verzekeren? 

Niets moet, maar alles mag. Sommige plaatsen in Nederland hebben een hoog diefstal gehalte, vaak gaat dit om vervoersmiddelen, maar je zult toch gek staan te kijken als jouw dure zonnepanelen de volgende ochtend ineens verdwenen zijn. Naast diefstal kunnen jouw zonnepanelen beschadigen door externe factoren. Hierbij kun je denken aan een brand of een forse hagelbui. 

Belangrijk is dat je er rekening mee houdt dat niet alles binnen bepaalde verzekeringsvormen valt. Op het moment dat iemand jouw zonnepanelen steelt, zonder inbraakschade, wordt dit door bepaalde verzekeraars niet vergoed. Je kunt vooral op een plat dak bijdragen aan het voorkomen van diefstal door de zonnepanelen vast te schroeven aan de steunen in plaats van dat je ze daar los oplegt. 

3 redenen om jouw zonnepanelen te verzekeren

  • Zonnepanelen zijn een belasting voor jouw dak 

Vóór de installatie van zonnepanelen wordt er gekeken naar de staat van jouw dak. Op een plat dak worden steunen gezet waar de zonnepanelen op komen te liggen. Om ervoor te zorgen dat zij niet wegwaaien, worden zij verzwaard. Om dit gewicht te kunnen dragen, moet jouw dak wel in goede staat zijn. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat de kwaliteit van het dak in de loop der jaren achteruit gaat, waardoor er schade kan ontstaan. Bijvoorbeeld door lekkage. Het is daarom verstandig om jouw zonnepanelen te verzekeren. 

  • Grotere kans op brand bij slechte installatie 

Op het moment dat er met verkeerde materialen wordt gewerkt of zonnepanelen onjuist worden geïnstalleerd, wordt het risico op een brand vergroot. Het aantal incidenten ligt echter nog lager dan 1% op jaarbasis.1 Bij verkeerde materialen kun je denken aan het gebruik van verschillende merken stekkers en bij onjuiste installatie aan beschadiging van de kabels of een installatie van de zonnepanelen te dichtbij brandbare dakisolatie. Het is zo dat zonnepanelen steeds populairder worden, waardoor er meer tijd, energie en aandacht wordt besteed aan de productie van zonnepanelen. De kwaliteit van zonnepanelen wordt steeds beter en beter.  

  • De zonnepanelen liggen op een plaats waar het risico op schade verhoogd is

Als jij een woning hebt waarbij het dak vrij ligt, is de kans op natuurschade minimaal. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat er stormschade ontstaat, doordat panelen wegwaaien of door grote hagelstenen. In tegenstelling tot een vrijliggend dak, kan jouw dak ook in een groenrijke omgeving liggen, omringt door bomen. Bij ernstige storm kunnen bomen omwaaien en op jouw dak terechtkomen. Deze schade is uiteraard normaliter vele malen ernstiger dan de schade die veroorzaakt wordt door hagelstenen. 

Mijn zonnepanelen verzekeren; welke verzekering heb ik nodig? 

Afhankelijk van waar jij woont en waar jij behoefte aan hebt, verzeker jij jouw zonnepanelen. Gangbare verzekeringen voor zonnepanelen zijn:

Zonnepanelen brandverzekering 

Een grote nachtmerrie van velen: een woningbrand. Vaak kun je op het moment van een grote woningbrand niet 1-2-3 ingrijpen, waardoor het escaleert. Kostbare spullen gaan verloren, waaronder je zonnepanelen. Op het moment dat de zonnepanelen op of aan het huis bevestigd zijn, vallen zij onder de opstalverzekering. Deze verzekering is dus voldoende voor jouw panelen, mits zij bevestigd zijn aan jouw woning. 

De kans dat er brand ontstaat door zonnepanelen kan worden verkleind door ze te laten installeren door een deskundig bedrijf. 

Opstalverzekering zonnepanelen 

Als jij een plat dak hebt waarop de zonnepanelen los op de steunen liggen, dan horen de zonnepanelen niet bij het huis en zul jij ze dus apart moeten verzekeren. Een opstalverzekering is overigens niet verplicht, maar wel verstandig. 

Zonnepanelen inboedelverzekering 

Alle kleine en grote, losse spullen die op of in jouw woning staan, kun je verzekeren met een inboedelverzekering. Heb jij waterschade aan jouw muren door een gesprongen leiding, kinderen die met hun pindakaas vingers overal aanzitten of een vetvlek in jouw vloer door de chips die tijdens een feestje op de grond is platgewalst? Hier kun jij je gelukkig allemaal tegen verzekeren. 

Als jij een woning huurt, vallen zonnepanelen onder de inboedelverzekering in plaats van de opstalverzekering. 

Of zonnepanelen ook verzekerd zijn voor stormschade, hangt af van het montagesysteem. Bij een juiste montage voorkom je dat zonnepanelen tijdens een storm van het dak afwaaien en zorg je ervoor dat zij onder de opstal- of inboedelverzekering vallen. Voor de installatie van zonnepanelen kun jij je het best laten helpen door een deskundige.  

Op naar een gunstig rendement, een milieubewuste investering  en de juiste verzekering voor jouw zonnepanelen

Wil jij advies over de aanschaf van zonnepanelen?  Bij Zonnepanelen Enzo helpen wij jou graag gratis en vrijblijvend op weg. Je krijgt advies over de best passende zonnepanelen voor op jouw dak en over een opstal-, brand- of inboedelverzekering.


Vraag hier uw offerte op maat aan