In 9 stappen naar duurzaam wonen!

Duurzaam wonen

Hoe ga jij om met energieverbruik, de opwarming van de aarde, alle gassen die onze auto’s en vliegtuigen uitstoten en de vervuiling van de Middellandse Zee? Fossiele brandstoffen, zoals olie, gas en kolen, stoten CO2 uit. Omdat deze CO2 al miljoenen jaren ligt opgeslagen in deze brandstoffen, stoten zij bij de verbranding nu een extra hoeveelheid uit die in onze atmosfeer terechtkomt. Men is zich steeds meer bewust van de schade voor mens en milieu die hieruit voortkomt. Duurzaam wonen speelt een steeds grotere rol in onze samenleving. Uit cijfers van het CBS is gebleken dat bijna 90% van de bevolking bewust bezig is met het eigen energieverbruik en dat 9 van de 10 mensen het milieu belangrijk vindt.  

Wat is duurzaamheid?

Duurzaamheid richt zich op dat menselijke activiteiten geen blijvende schade aanricht aan het milieu, zodat ook toekomstige generaties er gebruik van kunnen maken. 

Waarom duurzaam wonen 

Door een duurzame woning op te bouwen, lever jij een positieve bijdrage aan het milieu en jouw bankrekening. Jouw ecologische voetafdruk verkleint. Dit houdt in dat er minder productie van allerlei middelen nodig is om jou in je levensbehoeften te voorzien. Door een aantal simpele aanpassingen te verrichten in jouw woning, maak je mens, dier en milieu gelukkiger. 

9 stappen om een duurzame woning te creëren 

  1.  Isoleer jouw woning

Door jouw woning optimaal te isoleren, voorkom je dat er warmte ontglipt. Door dit te voorkomen, kun jij de kachel gewoon op een normale temperatuur laten staan zonder dat je hem steeds hoger hoeft te zetten om jouw woning warm te houden.  

  1. Spit jouwkledingkast eens door

Heb jij kleding in jouw kast liggen die je nagenoeg niet draagt? Of heb jij kleding met scheuren en gaten? Weg ermee! Je kunt jouw kleding deponeren in een textielbak of naar een tweedehandswinkel brengen waar je anderen de mogelijkheid geeft om duurzaam inkopen te doen.  

  1. Scheid afval

In Nederland gooien we per persoon bijna 490 kilo afval per jaar weg. Daarmee zitten wij net iets boven het Europese gemiddelde. Dat is niet niks als je het mij vraagt. Door afval te scheiden, lever je een mooie bijdrage aan een beter milieu. Als afval gescheiden wordt, kan het namelijk gerecycled worden. Zo kunnen er van plastics weer nieuwe emmers, kratten en verpakkingen gemaakt worden. 

  1. Maak langer gebruik van elektronische apparatuur 

Is het alweer tijd voor een nieuwe telefoon? Altijd een lastig moment… Eigenlijk functioneert je huidige telefoon nog prima, maar van je provider mag je al een nieuwe uitkiezen. Erg verleidelijk. Kies je toch voor een nieuwe, wat doe jij dan met je huidige telefoon? Ruil je hem in, geef je hem aan iemand die hem hard nodig heeft of leg je hem in de kast? Zowel de productie van een nieuwe telefoon is belastend voor het milieu, als wel het gebruik ervan. Als jouw huidige telefoon dus nog prima functioneert, kies dan een keer voor het milieu en laat die spiksplinternieuwe telefoon nog even wachten.

 

Afbeelding met groen, dauwdruppel, groente
Automatisch gegenereerde beschrijving

  1. HR++ en tripple glas

HR++ en tripple glas dragen bij aan een goede isolatie van jouw woning. Doordat er minder kou van buiten naar binnen komt, hoef jij minder hard te stoken. Dit is gunstig voor zowel het milieu als je portemonnee. Als jij alle ramen (25 m2) met enkel glas van een gemiddelde woning vervangt door HR++, bespaar je ca. €380,- per jaar op jouw energierekening.1

  1. Gebruik voor duurzaam wonen, duurzame verlichting

Overstappen naar duurzame verlichting? Kies voor LED. Duurzame verlichting uit zich in een langere levensduur, minimaal energieverbruik en een minimale impact op het milieu. Ten op zichte van TL-buizen kent LED geen ‘flicker effect’. LED-verlichting werkt op gelijkspanning en niet op wisselspanning, zoals TL-buizen. LED verbruikt gemiddeld 65% minder energie dan fluorescentieverlichting.   

  1. Kies voor duurzaam bouwmateriaal

Uit alle materialen die er beschikbaar zijn, kun je op zijn minst kiezen voor een duurzame variant. Er zijn materialen die oplossingen bieden voor duurzame en efficiënte bouw. Je kunt je er vast wel iets bij voorstellen: je koopt een schutting voor een prikkie, waar je erg enthousiast over bent. Vervolgens beginnen er na een aantal heftige winterdagen planken los te laten. Daar ga je weer, op naar de bouwmarkt om nieuw materiaal te kopen. Wat je ook had kunnen doen, is voor kwalitatief goede tweedehands materialen kiezen. Sloop daarom met beleid, zodat je een ander de kans geeft om duurzaam inkopen te doen. 

  1. Ga bewust met elektronische apparatuur om 

Denk jij er weleens aan om de oplader uit het stopcontact te halen wanneer je laptop vol is? Als een stekker van een apparaat in het stopcontact blijft zitten, ook al gebruik je het apparaat niet, verbruikt hij namelijk wel energie. Dit heet sluipverbruik. Het verbruik van nieuwe apparaten ligt uiteraard lager dan dat van oude apparaten, maar dat neemt niet weg dat zij alsnog energie verbruiken.

 

Als jij na je avondmaaltijd op de bank zit, heb jij het dan ook vaak koud? Doe dan de deuren dicht, wat warmers aan of pak een dekentje in plaats van dat je de kachel naar tropische temperaturen brengt. Een halfvolle vaatwasser? Wacht dan nog even om hem aan te zetten en doe dat pas als hij helemaal vol is.   

  1. Schaf zonnepanelen aan 

Zonnepanelen zijn een slimme investering. Energie die wordt opgewekt met zonnepanelen wordt omgezet in bruikbare energie voor jouw huishouden. Hebben jouw zonnepanelen meer energie opgeleverd dan nodig? Dan is daar gelukkig de terugleververgoeding van jouw energiemaatschappij. Deze vergoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. 

Wil jij duurzaam wonen en een stap zetten naar zonnepanelen?

Wil jij besparen op jouw energierekening en milieuvervuiling tegengaan? Bij Zonnepanelen Enzo helpen wij jou graag bij het zetten van deze stap. Wij denken graag met jou mee over de best passende mogelijkheid om zonnepanelen te installeren. We geven jou persoonlijk en deskundig advies.


Vraag hier vrijblijvend uw offerte aan