Het verschil tussen poly kristallijne en mono kristallijne zonnepanelen

Het productieproces van poly- en mono kristallijne zonnepanelen

Zowel poly- als mono kristallijne zonnepanelen worden gemaakt van silicium. Silicium is een van de meest voorkomende grondstoffen op aarde, je vind deze grondstof meestal in zand. Het productieproces van de twee soorten panelen verloopt vrijwel gelijk, op de afwerking na. In beide gevallen wordt het silicium verhit tot 1500°C bij poly kristallijne zonnepanelen wordt het materiaal in een keer afgekoeld waardoor het gekristalliseerde silicium kris kras door elkaar ligt. Bij mono kristallijne panelen worden de kristallen geordend neergelegd waardoor deze allemaal in dezelfde richting staan.

Het verschil in opbrengst

Het is zo dat mono kristallijne zonnepanelen een hogere opbrengst per vierkante meter hebben. Dit door de indeling van de kristallen. Dit is echter niet altijd een reden om voor deze panelen te kiezen aangezien ze in de productie wel duurder zijn dan de poly kristallijne panelen. De verhouding wp/€ is in het geval van poly kristallijne panelen weer gunstiger. De zwarte(mono) panelen  doen het weer beter in direct licht. De blauwe(poly) doen het weer beter bij indirect licht, oftewel diffuus licht. Vaak komt dit onder de streep neer op een miniem verschil in opbrengst.

Wanneer kies je dan voor mono kristallijne zonnepanelen?

Heeft u een klein dakoppervlak waar u zo veel mogelijk rendement uit wilt halen? Dan zijn de mono kristallijne zonnepanelen een verstandige keuze. Ondanks dat het verschil tussen de soorten panelen steeds kleiner word hebben de mono panelen nog steeds een hoger rendement per vierkante meter. Mono panelen worden ook vaak gekozen omdat je hier makkelijker een mooi egaal vlak mee maakt dan met poly panelen.

Poly kristallijne zonnepanelen worden meer gebruikt op grote dakvlakken of mensen die een zo kort mogelijke terugverdientijd willen.

Bekijk de monokristallijne zonnepanelen
Bekijk de polykristallijne zonnepanelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Math Captcha
6 + = 12