Btw zonnepanelen terugvragen

Als je als particulier zonnepanelen koopt, kun je de btw op aanschaf en installatie (21 procent) terugvragen van de Belastingdienst. Bij een standaardpakket van 10 zonnepanelen (2.700 wattpiek) voor 4.400 euro levert dit 750 euro op. Hieronder lees je hoe je btw zonnepanelen eenvoudig terug kunt vragen.

Er zijn allerlei bedrijfjes die aanbieden om de teruggave voor je te regelen, dit kost je 100 tot 150 euro. Het terugvragen van de btw is eenvoudig en kun je goed zelf doen met behulp van onderstaande uitleg.

Niets doen mag, maar dan krijg je ook niks terug

In theorie moet iedereen die zonnepanelen koopt elk kwartaal btw-aangifte doen als ondernemer. Als je je niet aanmeldt als ondernemer krijg je van de Belastingdienst automatisch ontheffing van btw-aangifte op grond van een regeling voor ‘kleine ondernemers’. Nietsdoen heeft echter ook een nadeel: je kunt dan geen btw terugvragen over de aanschaf en installatie.

Zzp’er of ondernemer? Let op!

Op deze pagina vind je uitleg voor particulieren. Ben je ondernemer of zzp’er? Neem dan contact op met de Belastingdienst of je belastingadviseur of je ook de btw kunt terugvragen.

Zonnepanelen tegelijkertijd dakbedekking?

Heb je zonnepanelen laten aanbrengen die tegelijkertijd als dakbedekking dienen? Bij zulke geïntegreerde zonnepanelen mag je slechts een deel van de btw terugvragen. Vraag bij de Belastingdienst na hoe het zit.

Hoe vraag je btw zonnepanelen terug?

Wil je wél je btw terugvragen en ben je nog geen ondernemer? Dan moet je je als ondernemer aanmelden bij de Belastingdienst en btw-aangifte doen over het jaar waarin je de zonnepanelen hebt gekocht. Op je aanmeldformulier kun je (bij vraag 3) meteen ontheffing aanvragen voor de volgende kalenderjaren. Je hoeft dan maar één jaar btw-aangifte te doen, de jaren erna ben je vrijgesteld.

Stap 1: Formulier invullen: ‘Opgaaf startende ondernemer’

Formeel ben je ondernemer vanaf het moment waarop je begint met stroom leveren aan het netwerk, dus vanaf de installatiedatum. Als je de btw op jouw zonnepanelen wilt terugvragen, moet je jezelf aanmelden als ondernemer bij de Belastingdienst. Let op: de energierekening moet wel op jouw naam staan.

Je moet de aanmelding doen binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin je de panelen hebt gekocht. Aanmelden voordat de panelen worden geïnstalleerd mag ook. Je kunt het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ gebruiken. Dit formulier kun je hier downloaden op de site van de Belastingdienst.

Stap 2: Reactie van de Belastingdienst afwachten

Binnen 5 werkdagen nadat de Belastingdienst jouw aanmeldingsformulier heeft ontvangen, krijg je een brief van de Belastingdienst (de zogenoemde ‘vaststelling’. Normaal gesproken zal de Belastingdienst hierin bevestigen dat je als ondernemer bent aangemerkt en jou in dezelfde brief een btw-nummer sturen. Weer 5 dagen later ontvang je per brief jouw inlognaam om digitaal btw-aangifte te doen. Weer enkele dagen later ontvang je je wachtwoord om digitaal jouw btw-aangifte te doen.

Het is mogelijk dat je geen inloggegevens voor de digitale aangifte ontvangt als je in het verleden al ondernemer bent geweest (maar nu niet meer). Het is verstandig om de Belastingtelefoon (0800-0543) te bellen als je na enkele weken nog geen inloggegevens hebt ontvangen. Als je namelijk niet op tijd aangifte doet riskeer je een boete.

Stap 3: Btw-aangifte in het jaar van aankoop

Vanaf het moment dat je ondernemer bent, moet je ieder kwartaal digitaal btw-aangifte doen, tot je van de Belastingdienst verneemt dat je ontheffing hebt gekregen van de verplichting tot btw-aangifte (je kunt daar al om vragen via het formulier in Stap 1). NB: misschien wil de Belastingdienst dat je de eerste btw-aangifte op papier doet. Je ontvangt dan per post het formulier ‘Aangifte omzetbelasting – Startende ondernemers’.

Eerste kwartaalaangifte: btw-forfait invullen

Je hoeft de btw over de stroom die je levert niet zelf uit te rekenen. De Belastingdienst heeft het gemakkelijk gemaakt door de volgende standaardbedragen voor de omzetbelasting (´forfaits´) te benoemen. De onderstaande tabel toont wat je bij vraag 1a van je btw aangifte moet invullen, afhankelijk van het opwekvermogenvermogen van je systeem.

Opwekvermogen in WattpiekBedrag waarover omzetbelastingOmzetbelasting (‘Forfait’)
0 – 1000€ 95€ 20
1001 – 2000€ 190€ 40
2001 – 3000€ 286€ 60
3001 – 4000€ 381€ 80
4001 – 5000€ 476€ 100
5001-6000€ 571€ 120
6001-7000€ 667€ 140
7001-8000€ 762€ 160
8001-9000€ 857€ 180
9001-10000€ 952€ 200

Je hoeft de bedragen niet te spreiden over verschillende kwartalen; in het eerste kwartaal waarin je aangifte doet kan je bij vraag 1a het volledige ‘forfait’ invullen. In eventuele volgende kwartalen mag je overal ‘nul’ invullen.

Bijvoorbeeld: voor een systeem van 2.600 Wattpiek (10 panelen) geldt een jaarlijks forfait van 60 euro. Dit vul je in bij vraag 1a. Bij vraag 5a vermeld je nogmaals dit bedrag. Bij de eerst kwartaalaangifte vraag je ook de btw terug die je betaald hebt voor de aankoop en installatie van jouw zonnepanelen. Dit vul je in bij vraag 5b. Voor een systeem van 2.600 Wattpiek zal dit ongeveer 800 euro zijn. Bij de andere vragen hoef je niets in te vullen. Bij de laatste vraag vul je in hoeveel je terugkrijgt (5b min 5a). Verder hoef je nergens iets in te vullen.

Volgende kwartalen: nul euro opgeven

In de resterende kwartalen van het jaar geef je steeds nul euro op als omzetbelasting. Let op: Het is belangrijk dat je deze aangiften wél doet, tenzij je expliciet van de Belastingdienst per brief verneemt dat ze per direct stopt met het ‘uitreiken van aangiften omzetbelasting’. Anders riskeer je een boete.

Belangrijk: doe elke kwartaalaangifte op tijd

Je btw-aangifte moet steeds binnen een maand na afloop van het kwartaal binnen zijn bij de Belastingdienst. De aangifte over het 3e kwartaal (juli, augustus, september) moet bijvoorbeeld uiterlijk 31 oktober bij de Belastingdienst zijn.

Als je te laat jouw kwartaalaangifte doet, riskeer je een boete en een geschatte aanslag. Op de site van de Belastingdienst kan je de app Btw-alert downloaden (voor iOS en Android) die je herinnert aan jouw kwartaalaangifte: www.belastingdienst.nl. Je kunt ook een e-mailbericht krijgen als het formulier voor je klaar staat.

Rekeningnummer van je bank doorgeven

Om de btw terug te krijgen, moet je je rekeningnummer doorgeven aan de Belastingdienst. Ook als de Belastingdienst al een rekeningnummer van je heeft (voor de inkomstenbelasting of toeslagen). Je kunt het formulier ‘Wijziging rekeningnummer ondernemers’ gebruiken. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.