benodigde montagemateriaal zonnepanelen

Montagemateriaal zonnepanelen plat dak

bak-zonnepanelen

Plastic bak – zonnepanelen plat dak

Er zijn vele soorten systemen om de zonnepanelen plat dak te plaatsen. Over het algemeen kunt u kiezen uit 2 soorten opstellingen:

  • Open opstelling met een frame.
  • Gesloten opstelling (bijvoorbeeld met plastic bakken).

Open opstellingen zijn vaak goedkoper, echter is weer meer ballast nodig in verband met opwaartse druk. Laat u adviseren welke opstelling het beste bij uw situatie past.

 

Kabeldoorvoer vanaf een plat dak

kabel-doorvoer-plat-dak

doorvoer zonnepanelen plat dak

U heeft 3 manieren om uw kabel vanaf uw platte dak naar binnen te leiden:

  • Buitenom via de zijkant van de muur. Gebruik hiervoor wel een electriciteitsbuis. Het nadeel is dat over de dakrand  de elektriciteitsbuis zichtbaar wordt. Maar als dit geen probleem is, dan is deze doorvoer het gemakkelijkst te realiseren. U boort eenvoudigweg een gat door de zijmuur van binnenuit naar buiten en van boven naar beneden (om lekkage te voorkomen).
  • Via een kabeldoorvoer. Er zijn verschillende doorvoeren in de handel.
  • Via een ongebruikt pijpje, mist beschikbaar.

Ballast zonnepanelen plat dak

De benodigde ballast van zonnepanelen op een plat dak is afhankelijk van een aantal factoren:

  • Constructie van het bevestigingsmateriaal
  • Hoogte van het dak
  • Windzone waarin het pand zich begeeft

Het is dus niet zomaar te zeggen hoeveel ballast nodig is. Laat u informeren door de installateur die het constructiemateriaal aanbiedt. Zij hebben vaak tabellen beschikbaar waarbij per windzone en hoogte is aangegeven welke ballast noodzakelijk is.
Wel dient u zelf rekening te houden met de maximale dakbelasting. Een zonnepaneleninstallatie bestaande uit de zonnepanelen en de constructie heeft in veel gevallen een gewicht van circa 10 tot 20 kg/m2. Als er vervolgens nog ballast bijkomt dan geeft dit een toegevoegd gewicht van 20 tot 50 kg/m2 (of meer). Voor stalen en houten daken is soms aanpassing van de constructie nodig. Voor betonnen daken over het algemeen niet. Het eigengewicht van een betonnen dak is 500 kg/m2 (20 cm dik) en kan een extraatje gemakkelijk hebben.